Luchtkwaliteit

2356 keer bekeken

De gemeente heeft van juli 2021 tot juli 2022 de luchtkwaliteit in de buurt van de drukste wegen naar de Mall gemeten. Dit naar aanleiding van de verkeersdrukte rond de Mall en ongerustheid over de luchtkwaliteit.

Samen met de burgermeetgroep ‘Lucht voor Leidschendam-Voorburg’ (LV2) zijn negen meetlocaties uitgekozen. Zo zijn er meetpunten bij het kruispunt N14 en Noordsingel / Prins Bernhardlaan, het kruispunt N14 en Heuvelweg / Mgr. Van Steelaan, langs de Heuvelweg, Burgemeester Banninglaan, Noordsingel, JS Bachlaan en Damlaan/Damplein.

Op deze locaties is een jaar lang de concentratie stikstofdioxide (NO2) gemeten. Luchtvervuiling door het wegverkeer kan het beste gemeten worden aan de hand van de concentratie stikstofdioxide (NO2). Stikstofdioxide is een stof die ontstaat bij verbranding en wegverkeer is de belangrijkste bron van stikstofdioxide. Daarom wordt stikstofdioxide vaak gebruikt als maat voor de luchtvervuiling door het wegverkeer. Uit onderzoek blijkt dat de concentratie fijnstof geen goede maat is voor de luchtvervuiling door wegverkeer.

Luchtvervuiling met fijnstof wordt ook door veel andere bronnen veroorzaakt. Bijvoorbeeld door industrie, landbouw maar ook open haarden, vuurkorven en barbecues. Daardoor is het meten van de fijnstofvervuiling door het wegverkeer erg lastig. In een drukke straat zoals de Noordsingel of de Heuvelweg wordt de hoeveelheid fijnstof dus maar voor een beperkt deel veroorzaakt door het verkeer. Ook als het erg druk is, is het grootste deel van de hoeveelheid fijnstof afkomstig van elders. De toename van verkeer leidt daarom maar tot een beperkte toename van fijnstof.

De NO2-concentraties worden zijn juli 2021 een jaar lang elke vier weken bepaald met behulp van zogenaamde Palmesbuisjes. De resultaten zijn elke vier weken (13 keer) gepubliceerd.

Meer informatie over luchtkwaliteit staat op www.luchtmeetnet.nl en op samenmeten.rivm.nl/dataportaal

 

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen