Energietransitie

Wat is de energietransitie?

Op dit moment zijn bijna alle Nederlandse huizen en gebouwen nog aangesloten op het gasnet. Samen zorgen ze voor flinke CO₂-uitstoot. De overheid heeft bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Dat lijkt heel ver weg, maar het betekent dat we voor die tijd allemaal van het aardgas af moeten. Het stoppen met het gebruik van aardgas voor het verwarmen van woningen en gebouwen wordt ook wel de energietransitie genoemd. Dit is een enorme opgave! De gemeente ondersteunt hierin inwoners en ondernemers die deze overstap zelf moeten maken. Samen met inwoners, bedrijven en andere betrokkenen onderzoekt de gemeente hoe we wijk voor wijk kunnen overstappen op schone energie.

Nieuws

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"65","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-doc-text","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"204804"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showDate":true,"dateType":"classic","showImages":false,"carouselCount":"1","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":true,"carouselAutoPlay":true,"carouselDelay":"6000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

Meer nieuws →

Denk mee

In de overgang naar meer schone energie is het als bewoner belangrijk om mee te denken met de gemeente. Zonder overleg kan de gemeente namelijk niet beslissen wat er in woningen en bedrijven gaat veranderen. Er is dan ook geen handboek van wat er precies moet gebeuren omdat elk gebied, wijk of stad anders is. Het proces om naar een aardgasvrije wijk te gaan zal overal een beetje verschillen.

Denk mee →

Doe mee

Bent u huurder, huiseigenaar of ondernemer? U kunt zich nu al voorbereiden op een toekomst zonder aardgas. Lees meer >

Inspiratie

Wilt u zien wat andere inwoners en organisaties in LV al doen aan energietransitie? Bekijk de filmpjes en ontdek hoe het kan.

Energy Common LV - aan de slag met betaalbare & groene energie voor iedereen

Energy Common LV is een burgerinitiatief dat zonne-energie gaat opwekken samen met ZonopLV. Hun energiecoaches geven energieadvies.

DuurSaam Damsigt: de buurt gaat aan de slag met isolatie

Deel twee in de serie Energietransitie in Leidschendam-Voorburg. Jikkelien van het bewonersinitiatief DuurSaam Damsigt vertelt hoe zij voor vijf voorbeeldwoningen isolatiescans lieten maken en deze presenteerden aan hun buurtgenoten.

 

 

Cookie-instellingen