Jongeren helpen

Als stagiaire bij Sport en Welzijn, helpt Youssra (24) jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Deels gebruikt ze hiervoor haar eigen ervaringen, want ze heeft het zelf ook niet altijd makkelijk gehad.

“Toen ik 10 jaar oud was, overleed mijn vader. Omdat de familie van mijn moeder hier woont, verhuisden we toen van het noorden van het land naar Leidschendam. Ik kwam in groep 8 op een school waar ik niemand kende, en ik voelde mij anders omdat ik met een Gronings accent sprak. Dat was een heel lastige periode. Ik voelde zoveel emoties en had niet het gevoel dat iemand echt naar mij luisterde of mij begreep.”

Steun van hulpverleners wilde Youssra niet. “Ik wilde niet dat iemand anders zou bepalen wat ik nodig had, of wat het beste voor mij zou zijn.”

Stapje voor stapje leert Youssra toch om over haar emoties te praten en om alles wat er is gebeurd een plekje te geven. Ze doorstaat het moeilijke jaar in groep 8 en gaat naar de middelbare school. Die doorloopt ze met succes en daarna begint ze aan een praktijkopleiding. Via een lange weg komt ze op de MBO-opleiding Social Work, waar ze het erg naar haar zin heeft. Ze heeft een paar vriendinnen in de buurt en ze voelt zich op haar plek tussen haar collega’s van Sport en Welzijn, waar ze na haar stage parttime blijft werken. Om te werken aan haar droom: zelf kinderen en jongeren coachen die niet lekker in hun vel zitten. “Ik zie nu dat hulpverleners niet zomaar alles voor je bepalen. Ik wil echt naar de jongeren luisteren en samen met hen bepalen welke hulp ze nodig hebben, in plaats van voor hen te beslissen.”

Youssra heeft het gevoel dat ook andere jongeren zich wel eens eenzaam voelen. "Zeker sinds de coronacrisis. Iedereen zat toen veel thuis, alsof het leven een paar jaar stil stond. Het is heel moeilijk en spannend om daarna weer in beweging te komen en aan iets nieuws te beginnen of nieuwe mensen te leren kennen. Maar het is heel belangrijk om zelf de eerste stap te zetten, hoe klein ook."

Hoe kan zo'n eerste stap er uitzien? "Zoek iemand die je vertrouwt, en praat over je gevoel. En durf weer in beweging te komen. Ga bijvoorbeeld in je eentje winkelen, dan ben je weer even onder de mensen. Zoek een leuke activiteit of cursus waar je een keer mee kunt doen. Of loop eens binnen bij Sport en Welzijn, bijvoorbeeld bij de meideninloop of de jongereninloop. Dat is natuurlijk heel spannend, maar hoe mooi is het als je in gesprek raakt met iemand en er ontstaat er een gezellig contact, of zelfs een vriendschap?"   

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen