Houtrook is ongezond voor uzelf en voor uw buren. In Nederland veroorzaken we met zijn allen meer fijnstof door het stoken van hout, dan door autorijden. Bijvoorbeeld 2 uur hout stoken brengt evenveel fijnstof in de lucht als met een auto van Amsterdam naar Milaan rijden.
Houtrook is ongezond
In houtrook zitten veel schadelijke stoffen, een deel hiervan kan zelfs kanker veroorzaken. Kinderen, ouderen en mensen met luchtwegklachten kunnen extra last hebben van houtrook. Ook veroorzaakt houtrook veel geuroverlast.
Het beste is om geen hout te stoken of dit zo min mogelijk te doen. Maar laat de houtkachel of open haard altijd uit bij:
- windstil of mistig weer. De rook blijft dan tussen de huizen hangen. Op stookwijzer.nl ziet u wanneer u beter niet kunt stoken. Bekijk de stookwijzer.
- een stookalert. Het RIVM geeft een stookwaarschuwing bij ongunstig weer of een slechte luchtkwaliteit. Als u zich aanmeldt voor stookalert, krijgt u op dagen dat een stookalert geldt rond 12:00 uur een e-mail. Meld u aan voor stookalert.
Als u stookt, stook dan bewust
Steekt u toch een keer de haard aan? Gebruik dan de 9 stooktips om minder ongezond te stoken. Hieronder de stooktips van Milieu centraal.
Tip 1: Raadpleeg eerst de website Stookwijzer.nu. Laat de houtkachel, pelletkachel of open haard uit bij windstil of mistig weer
Tip 2: Stook alleen droog hout
Tip 3: Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout
Tip 4: Volg de instructies bij de kachel of haard voor het aansteken van het vuur
Tip 5: Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. U voorkomt zo schoorsteenbrand
Tip 6: Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden
Tip 7: Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open
Tip 8: Controleer regelmatig of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen
Last van houtrook
- Voer een gesprek met uw buren of buurtgenoten en bespreek de simpele maatregelen om beter te stoken. Uit onderzoek blijkt dat 66% van houtstokers wel maatregelen willen nemen om overlast te beperken.
- Doe een melding van overlast via de stookwijzer
Meer informatie
Meer tips en informatie op de website: GGD leefomgeving: Houtrook.