Bouwstenen
De gemeente stelt de omgevingsvisie stap voor stap op. In 2019 is het Kompas van de Leefomgeving vastgesteld. Dit document geeft de 1e richting aan die we op willen. Het Kompas bevat doelstellingen, agendapunten en hoofdkeuzes. Als belangrijke tussenstap tussen het Kompas en de omgevingsvisie stellen we een aantal bouwstenen op.
De bouwstenen zijn een uitwerking van het Kompas en vormen de agenda voor de omgevingsvisie. De keuzes in het Kompas werken we in de bouwstenen verder uit. Deze bouwstenen zijn samen het complete verhaal die de toekomst van Leidschendam-Voorburg schetst. De 4 bouwstenen zijn:
- Groene woongemeente
- Mobiliteit & bereikbaarheid
- Economie & bedrijvigheid
- Lokale energiestrategie & Transitievisie warmte
In de bouwstenen schrijven we op hoe we kwaliteiten van de gemeente kunnen behouden en tegelijkertijd de keuzes voor de toekomst kunnen inpassen.
Wat vinden we belangrijk?
We vinden het belangrijk dat we de kernkwaliteiten van de gemeente behouden en versterken. Leidschendam-Voorburg is een aantrekkelijke groene woongemeente in de regio. De gemeente telt 3 unieke kernen; Leidschendam, Voorburg en Stompwijk. De kernen bestaan uit diverse wijken die vrijwel allemaal hun eigen karakter en identiteit hebben. Volgens inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zijn de kernkwaliteiten:
- Groen en rijk aan historie
- Rustig stedelijk en hoogwaardig wonen
- Hoog niveau aan voorzieningen (zorg, onderwijs, cultuur, sport, winkels)
- Goede bereikbaarheid van de hele Randstad
Opgave voor de toekomst van onze gemeente
We willen als gemeente onze kernkwaliteiten behouden en versterken. Tegelijkertijd willen we onszelf verder ontwikkelen als toekomstbestendige gemeente. We willen woningen toevoegen en aanpassen om aan de behoefte van onze inwoners te voldoen. Dit mag niet ten koste gaan van het groen in de gemeente. Groen speelt namelijk een belangrijke rol bij het creëren van een prettige en gezonde leefomgeving. Ook vraagt een uitbreiding van woningbouw om voorzieningen, werkgelegenheid en een nieuwe mobiliteitsvraag die we goed willen inpassen. De opgave is hoe we de kwaliteiten van Leidschendam-Voorburg behouden en welke keuzes we voor de toekomst maken.
Meedenken
Het Kompas van de leefomgeving is tot stand gekomen met inbreng van vele inwoners, ondernemers en organisaties en is begin 2019 vastgesteld door de gemeenteraad. Het Kompas vormt het uitgangspunt voor de bouwstenen. In 2022 gaan we met inwoners, ondernemers en organisaties - per wijk en gebied – verder bouwen aan de uitwerking van de omgevingsvisie.