Vergroen uw dak of maak een waterdak

1258 keer bekeken

Groene daken hebben veel voordelen: ze vangen regenwater op en werken isolerend in de winter en verkoelend in de zomer.

Bovendien geven ze ruimte aan kleine dieren, zoals vogels en insecten. Een groen dak kunt u combineren met zonnepanelen en ook aanleggen op een schuin dak. Van een plat dak kunt u een waterdak of polderdak maken, die regenwater opvangen en tijdelijk vasthouden. 

Vergroen uw dak

Er zijn verschillende soorten groene daken. De meest voorkomende zijn daken met sedum of natuurdaken. Sedum is lichtgewicht en vrij goed zelf aan te leggen op uw schuur of dak. Een natuurdak heeft een dikkere laag ‘substraat’, meer beplanting en wordt meestal door een expert geplaatst. In onze gemeente kunt u subsidie aanvragen voor een groen dak.

Maak een waterdak of polderdak

Bij een waterdak blijft het regenwater tijdelijk op het dak staan. Het water wordt afgevoerd door een smalle afvoer, waardoor het langer duurt voor al water van het dak is afgevoerd op het riool. Het riool krijgt op deze manier de tijd om het aanbod aan regenwater te verwerken. Na verloop van tijd is het waterdak weer leeg en is er weer genoeg opslagcapaciteit voor een volgende bui.

Polderdaken zijn groene daken met onder de groene laag een extra laag om regenwater vast te houden. Dit water wordt gecontroleerd afgevoerd voordat er weer een regenbui aankomt, waardoor de belasting op het riool kan worden verminderd tijdens een extreme regenbui. 

Wat kunt u zelf doen

Afbeeldingen

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen