Duurzaam toekomstbestendig

De gevolgen van klimaatverandering nemen merkbaar toe, wereldwijd maar ook in eigen land. De wateroverlast, frequentere hittegolven en extreem droge zomers drukken iedereen met de neus op de feiten.

Alle zeilen moeten worden bijgezet om verdere opwarming van de aarde te beperken. Daarvoor is het nodig het gebruik van (fossiele) grondstoffen terug te dringen. Fluctuaties in de prijzen van fossiele energie onderstrepen het belang van energiebesparing, de transitie naar schone energie en hergebruik van grondstoffen.
Leidschendam-Voorburg wil grote stappen zetten om een toekomstbestendige gemeente zijn. Om dit te bereiken is Leidschendam-Voorburg in 2050 klimaatbestendig, COo2 Neutraal en realiseren we een circulaire economie.

Speerpunt: Aardgasvrij en CO2-neutraal

Om klimaatverandering en de gevolgen ervan te beperken, moeten we ons energieverbruik minderen en overstappen op hernieuwbare energiebronnen. Deze verandering vraagt de komende decennia om maatregelen om energie te besparen, efficiënt om te gaan met de energie die we opwekken en om te schakelen naar hernieuwbare energie. We zetten in op energiebesparing in de gebouwde omgeving, opslag en uitwisseling van elektriciteit, het vergroten van duurzame opwek van elektriciteit, duurzame warmte en het verduurzamen van panden bedrijventerreinen. Dat doen we via een structurele wijkgerichte aanpak richting aardgasloos gecombineerd met gemeentebrede stimuleringsmaatregelen voor isolatie.

Speerpunt: Klimaatadaptatie, vergroening en biodiversiteit

We vergroten de sponswerking van de stad door te vergroenen en water vast te houden. Om dit te bereiken zal in sommige gebieden soms een keuze moeten worden gemaakt voor vergroening ten koste van bijvoorbeeld wegen of parkeren. Klimaatadaptatie is geen eenmalige investering, maar een continu proces. Wereldwijd staat de biodiversiteit onder druk. Ook in Nederland en onze gemeente hebben insectenpopulaties en weidevogels het zwaar. Dit heeft een negatieve impact op zogenoemde ‘ecosysteemdiensten’ zoals wateropvang, bestuiving van gewassen, gezondheid en landschappelijke en recreatieve waarden. Daarom zetten we ons in voor biodiversiteitsherstelversterking van ecologische netwerken en verbeterd ecologisch beheer van het aanwezige groen.

Speerpunt: Volledig circulair

Het winnen en verbruiken van grondstoffen heeft een negatief effect op het milieu en het natuurlijk kapitaal, en levert een aanzienlijke bijdrage aan het energieverbruik en de uitstoot van CO2. In 2050 wil Nederland daarom een circulaire economie hebben. Dit is een economie waarin hernieuwbare grondstoffen worden gebruikt en producten en grond- stoffen worden hergebruikt. In aansluiting op rijksbeleid stelt de gemeente zich een volledig circulair Leidschendam-Voorburg in 2050 ten doel. Dit is een economie waarin hernieuwbare grondstoffen worden gebruikt en producten en grond- stoffen worden hergebruikt. We zetten in op afvalscheiding en, kwaliteithergebruik van grondstoffen en ondersteuning van initiatieven.

Speerpunt: Gezondere lucht

De gemeente werkt aan gezondere lucht door de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide terug te dringen. De luchtkwaliteit is sinds 1990 sterk verbeterd en voldoet sinds 2011 overal in de gemeente aan de wettelijke (Europese) normen. Dit geldt echter niet voor de laatste WHO-advieswaarden voor luchtkwaliteit. Voor een gezonde lucht blijft dus verdere verbetering nodig. De gemeente zet, naast maatregelen die onder energiebesparing en opwek vallen, in op het terugdringen van houtstook en het bevorderen van duurzame mobiliteit om op termijn de luchtkwaliteit richting de WHO-advieswaarden te krijgen.

Speerpunt: Verbeterde waterkwaliteit

Rijk, provincie, waterschappen en gemeenten staan samen aan de lat om in 2027 te voldoen aan de waterkwaliteitseisen uit de Europese Kaderrichtlijn Water. Een enorme opgave omdat de waterkwaliteit zich niet makkelijk laat sturen. Als gemeente kunnen wij de waterkwaliteit en de ecologische toestand verbeteren door natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen aan te leggen, de doorstroming te verbeteren, riool overstorten te beperken door schoon regenwater af te koppelen en door andere vormen van waterbeheer toe te passen. Met partners werkt de gemeente ook aan het reduceren van emissies uit de landbouw, tuinbouw en bedrijven.

Speerpunt: Toekomstbestendige buurten

Buurten komen meerdere uitdagingen tegelijk af. Te denken valt aan oudere wijken zoals de Zeeheldenwijk waar hemel- of grondwateroverlast, energietransitie en bodemdaling aanleiding geven om over de toekomst na te denken. De komende jaren zal voor dit soort buurten een strategie moeten worden uitgewerkt. Bij herontwikkelgebieden wordt klimaatbestendig en aardgasloos gebouwd. Dat wordt gedaan met een robuuste groen/blauwe structuur en zo natuurinclusief mogelijk.

Speerpunt: Duurzame distributie

Onze distributie organiseren we steeds schoner. Verkend wordt of groot of vervuilende stadsdistributie aan de rand van de gemeente kan worden afgevangen zodat klein en schoon verkeer de stadslogistiek kan verzorgen.

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen